Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Philadelphia - деликатност и изисканост

Philadelphia - деликатност и изисканост

Автор: Ивайло Рангелов*

Фотограф: Хоремаг
Сирената винаги са били предпочитан от готвачите продукт, защото им позволяват да развихрят фантазия си и да открият невероятни комбинации.

Крем сиренето, особено когато е качествено като Philadelphia на "Крафт Фуудс", е истинско предизвикателство, защото дава простор на фантазията. Високото му качество пък винаги е гаранция за успешен резултат и постигане на постоянно качество - нещо, което в професионалната кухня е задължително.

Началото е поставено в далечната 1880 г. в град Честър, щат Ню Йорк, където за пръв път се произвежда крем сиренето Philadelphia на "Крафт Фуудс". Името си получава в чест на град Филаделфия, смятан по това време за символ на успех, качество и прогрес и известен със своите традиции в производството на сирене.

С течение на времето Philadelphia става водеща световна марка в крем сирената.

Днес Philadelphia възхищава ценителите на добрия вкус по целия свят. Крем сиренето Philadelphia отдавна вече не е просто допълнение към хляба. Уникалното съчетание между кремообразната консистенция и възхитителния мек вкус прави от Philadelphia универсален и фантастичен продукт, който придава на вашите кулинарни идеи оригиналност, без да губи от своята индивидуалност.

Philadelphia е продукт с много приложения, съответстващ на високите изисквания на съвременната професионална кулинария. То се използва в многобройни кулинарни рецепти както за приготвянето на основни блюда, така и за сладкиши.

Независимо дали се добавя към плодови коктейли, сосове или даже към крем супи, Philadelphia уникално хармонира с различни вкусови съчетания.

На българския пазар се продават пет вида:

Оригинал

Лайт – с 12% мазнини

Йогурт баланс с 13% мазнини

С подправки

С фета сирене и краставички с 11% мазнини

Те се предлагат в два вида опаковки:

консуматорски от 175 г – с нова овална форма, по-лесни за употреба, с атрактивен дизайн, с подобрен солиден капак за дълготрайна свежест

удобна хорека опаковка от 1650 г.

Пресован домат със сирене "Филаделфия"

Доматите се обелват, почистват се от семките и се разрязват на четири. Изсушават се на 80°, след което се пресоват, докато изтече и останалата част от сока, като предварително са подправени с малко мащерка, чесън, зехтин и сол. Притискат се, за да се пресоват, и престояват 24 часа в хладилника. Пресованите доматени кубчета се гарнират с натурално сирене "Филаделфия", печено чесънче и сушени маслини. Накрая ястието се залива с предварително приготвен сос от босилек, магданоз и олио.

Лазаня със сирене "Филаделфия", спанак и задушени гъби

Приготвя се тесто от малко брашно, яйце, зехтин, черен пипер и сол. Тестото престоява в хладилника около половин час. От него се разточват кори, които се бланшират за 10 секунди във вряла вода. Отделно се прави плънка до полуготовност от задушени спанак, лук, моркови и чесън. Подготвя се и крем бешамел (брашно и масло се запържват, добавя се прясно мляко, сол, черен пипер на вкус, индийско орехче и яйца).

Редят се поетапно корите, спаначената плънка, сирене "Филаделфия", сос бешамел, след което се повтаря, като се завършва със сос бешамел. Лазанята се запича на 180° за половин час, след което се гарнира с предварително приготвен доматен сос от задушени и пресовани домати, зехтин и чесън. Върху лазанята се поставя дюксел от диви гъби, задушени в тиган с малко зехтин и накълцани на ситно.

Чийзкейк с "Филаделфия" и горски плодове

За да се приготви блатът, се разбиват яйца със захар, добавя се масло, брашно и разбито предварително сирене "Филаделфия", накрая се прибавя и какао. Блатът се сиропира с фреш от горски плодове. Отделно се приготвя крем - няколко жълтъка се разбиват със захар на водна баня, като се добавя и твърдо масло. Сиренето "Филаделфия" се разбива отделно и се добавя към сместа с жълтъците до получаването на готовия крем, към който се прибавя и разбита предварително сметана. Така полученият крем се нанася върху сиропирания блат. Отгоре се нареждат пресни горски плодове – боровинки и малини, и се заливат със сироп от желатин и агар-агар. Десертът се оставя да престои в хладилника 7-8 часа. Гарнира се с топка от карамел и бял шоколад.

* Авторът е главен готвач ресторант La Terrazza di Serdica при Arena di Serdica, част от FPI Hotels & Resorts





НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly