Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Създаваме бутикови кадри

Създаваме бутикови кадри

Автор: Камелия Димитрова

Лили и Станко Вълчеви<br /><br/>
Лили и Станко Вълчеви

Фотограф: Хоремаг
Лили и Станко Вълчеви са от онези хора, за които туризмът се е превърнал и в лична съдба и в професия. Тя, теоретикът преподавател, той, практикът, с основание днес се гордеят с многото свои възпитаници, които са се реализирали в хотелиерството или са успешни предприемачи в ресторантьорството.

История на пионери

От номера на лицензите се вижда – първият частен център, първото частно училище и първият частен колеж. През 1970 г. Лили Вълчева завършва втория випуск на специалност "Обществено хранене" в Пловдивския институт по хранително-вкусова промишленост и започва да преподава в Школата по обществено хранене. "Тогава за туризъм не се говореше толкова, хората от бранша знаеха, че храната е най-важна, и започнаха с общественото хранене, споделя инж. Вълчева. Но това не значи, че не сме имали в учебното съдържание онова, което сега наричат сомелиерство, кетъринг СПА и др.", допълва тя. Веднага след промените през 1989 г. заедно със съпруга й Станко Вълчев създават първия Център за квалификация на кадри в туризма ЛИВЪЛ. "За да направим нашия уникален учебен план и с европейски стандарт на програмата, трябваше да си сверим часовниците с лондонското училище "Хотел", с един колеж в Рим и др. През 1993 г. създадохме първото частно училище в България - Първа частна професионална гимназия по българска кухня, ресторантьорски и хотелиерски мениджмънт "Братя Вълчеви", разказва инж. Вълчева. През тези години съм обучила всичките големи кулинарни майстори-творци на България главно като готвачи. Те ходеха по света и бяха моето прозорче към това какво се случва там, защото ние нямаше как да знаем например как се хранят хората в Лондон или Америка. Така тези пътуващи готвачи, които идваха при нас на изпити за главни готвачи, всъщност носеха със себе си и най-новото. Винаги съм се стараела да се уча от моите възпитаници, а и до ден днешен го правя. На това възпитавам и своите ученици – да имат желание непрекъснато да се учат.

През 2000 г. направихме първия колеж в България, където и за пръв път у нас въведохме дисциплините "Дизайн на кухненското производство" и "Развитие на обслужването". Тук вече се работи по специфичен стандарт за всяко едно от заведенията. "Промяната в интериора или формата на една чиния и нейния цвят провокират нови идеи и виждания в представянето и съдържанието на един асортимент", разказва Вълчева.

Още през 1993 г. започнахме да правим нещата така, както се правят по света. И днес се стараем да защитим работещи стандарти, съгласувани с българския бизнес, с който работим в сътрудничество, още повече че част от него са и наши възпитаници, с които заедно сме изграждали това, което се случва днес. Освен това много държим на дисциплината и на здравословната среда в училището. Първото нещо, на което научаваме нашите ученици, е как да се хранят, как да живеят, как да четат и как да боравят и избират информацията, да имат интерес към тази информация и как да се мотивират. Към посочените дотук образователни ценности задължително добавям и спорта. Много от нашите възпитаници са активни спортисти, защото спортът възпитава, дисциплинира и ги прави работохолици.

Програмата

Днес училището предлага прием след 7, 8, 9 и 10 клас, като през първата година е застъпено чуждоезиковото обучение и постепенно се прави въвеждане към общообразователната подготовка. Втората година започва изучаването на специални предмети. След 11-и клас учениците вече могат да работят, провеждат стажове в "Грандхотел София", "Централ" и др.

Половината от учениците ни разширяват професионалната си подготовка и натрупват управленски умения в ученическия клуб "Мегамениджър". Той е с дългогодишни традиции, документирани в издадените досега 6 бюлетина. Разработките в тях са не само учебни помагала, но са интересни и за действащите специалисти в бранша.

Колежът предлага прием след средно образование в две професионални направления: "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" и "Стопанско управление и администрация". Програмите са двегодишни и съвместими с работните графици в туристическата индустрия. "Уникалното в нашите планове и програми е преливащият професионализъм, на който учим възпитаниците си, разработване на проекти, от които те могат да печелят, мотивацията за обучение през целия живот. Договор с НБУ дава възможност нашите ученици да спестят до бакалавърската степен две години.

В момента имаме 50 ученици и 50 колежани, като към колежа има много голям интерес. Всяка година от него излизат 30 души, но още докато учат при нас, повечето от тях успяват да намерят работно място", обяснява инж. Вълчева.

Освен обявените професии и специалности колеж "Братя Вълчеви" разработва и предлага програми за организатор кетъринг, сомелиерство, презентации на уникалната българска кухня, винени турове, дегустации и др.

Българското

Никога не е било по-наложително да внесем и чужди елементи, но да запазим българския дух", обяснява инж. Вълчева идеята защо в "Братя Вълчеви" залагат на българската кухня. И не случайно първото нещо, на което учат техните възпитаници, е да обичат българското и да могат да правят българска кухня по автентичен начин. "Различно е от фюжън кухнята, която е характерна основно за Америка - конгломерат от култури и националности, където всеки допринася със своя облик, идеи, подправки. Докато в България не виждам защо трябва да се бяга от българското. Искрено се радвам на нашите възпитаници, които са представители на "ЕвроТок" за България, като Жоро Иванов, Ради Стамболов, които показват традиционната българска кухня, но са радетели и на новото. Ще ме попитате защо говоря толкова за българската кухня. Когато веригата "Шератон" стъпва в България, ние тъкмо сме регистрирали нашия Център за квалификация на кадри и именно към нас се обърнаха от хотела, за да сертифицират своите кадри, като в същото време поискаха да им подготвим и една българска кухня в новооткритата механа на хотела. Бяхме щастливи, че нашите възпитаници ще могат да стажуват там. Имахме много добро партньорство, давайки най-доброто от българската кухня и ресторантьорското обслужване, където също имаме традиции. Те пък ни дадоха поглед към съвременното ресторантьорство и хотелиерство", обяснява инж. Вълчева.

"Днес съществуват много форми за сътрудничество, но за едно малко частно училище е трудно да кандидатства или да бъде партньор, особено що се отнася до еврофондовете, където все още достъпът на частното образование е много ограничен. Не може един европейски проект да бъде насочен към частно училище, което има 50 - 60 деца. Ето защо основно разчитаме на нашите бивши възпитаници за стажовете, а те с удоволствие помагат на нашите ученици. За съжаление нямаме много активно партньорство с чужди учреждения. Така например гръцкият колеж по туризъм от Солун ни покани да си партнираме, но трябваше да откажем, тъй като не разполагаме с необходимата база, както и капацитет. Когато имаш 50 ученици, от които половината са осми или девети клас, няма как да изпратим почти всичките на обмен, когато партниращата страна помоли например да формираме група от 40 души. Така че ние в момента сме малко училище, което произвежда бутикови кадри, и където се появим на изложения и конкурси, печелим награди и симпатии. Когато човек обича това, което прави, дава всичко от себе си, а ние наистина имаме какво да дадем", заключава инж. Вълчева.Дискусия4 коментара+
Анонимен потребител
от sasa Анонимен, 23 февруари 2011, 03:09 1 Намирате този коментар за неуместен?

abe kvi sa tiq individi

Анонимен потребител
от masa Анонимен, 23 февруари 2011, 03:11 2 Намирате този коментар за неуместен?

poznavash gi mnogo dobre

Анонимен потребител
от fse Анонимен, 23 февруари 2011, 03:15 3 Намирате този коментар за неуместен?

krume kvo se pravish na lud

Анонимен потребител
от кольо фичето Анонимен, 06 март 2011, 14:21 4 Намирате този коментар за неуместен?

абе кжи бутикожи кадри създажате же добре ли сте..ебати тъпанарите сте


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly