Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Британски барман приготви коктейли в София

Британски барман приготви коктейли в София

Автор: Ина Андреева

Фотограф: Horemag
Тим Стоунс, посланик на марката Beefeater, направи джин дегустация и демонстрация на коктейли за бармани, мениджъри на заведения и за медии в рамките на дневната програма на Beefeater London Dress Code 80’s в София.
Коктейлите на Тим:
Beefeater dry
2 части джин
1 част лимонов сок
1 част захарен сироп
лед
газирана вода за допълване
Cosmopolitan
2 части джин
малини
triple sec или портокалов ликьор
захарен сироп
"Александър"
равни части джин
шоколадов ликьор
сметана
ледТой представи няколко коктейла, подходящи за лятото, които според него ще имат успех и в България.

Професионален барман от Лондон, първоначално той съвсем не възнамерявал да се посвети на изкуството на приготвяне на коктейли. Посещавал бизнес училище и имал съвсем други намерения за бъдещата си кариера, докато не попаднал веднъж на демонстрация в лондонски бар, която преобърнала идеите му за професионална изява.

"Останах поразен от майсторството на бармана и си казах: Страхотно, точно с това искам да се занимавам!" Речено – сторено, и само след няколко месеца той вече имал завършени бармански курсове и започнал новата си реализация. "Научих много за напитките и за правилата за смесването им. Натрупах богат опит в индустрията на спиртните напитки и през 2009 г. се присъединих към Chivas Brothers като посланик на джин Beefeater. Имам страхотна работа – да пътувам, да правя коктейли с джин и да разказвам на хората историята му", казва Тим.

Участвал е в много обучения на бармани в различни държави по света. Не навсякъде и невинаги всичко минава гладко, разказва Тим. По време на демонстрация, предавана на живо по телевизията в Испания, шейкърът се отворил и го залял целия. "Беше много конфузна ситуация", спомня си той.

Според него най-важното за един барман е не да залага на сложните комбинации, а да се придържа към класиката и да използва пресни съставки, които прибавя към коктейла. Това е и съветът му към всички негови колеги в България.

Историята на джина
Надхвърля пет столетия. Напитката възниква под името Genever някъде около 1500 г. в Холандия, където отначало за медицински цели я приготвят с добавка на хвойна. Малко по-късно е открит и много приятен страничен ефект, който направил интереса към нея масов.

По време на 30-годишната война, когато англичаните помагат на холандците в борбата им срещу испанската корона, те много харесват напитката. След завръщането си у дома те вече са толкова пристрастени към нея, че се опитват да я пренесат на местна почва. В края на XVII век настъпва истинска треска за джин – всеки може да произвежда джин, стига да уведоми властите две седмици предварително. В резултат на това вкусът на джина става ужасен, а алкохолът струва значително по-евтино от бирата. През 1733 г. в Лондон са произведени 11 млн. галона, което означава два литра джин седмично за всеки жител на града, включително пеленачетата. Около една четвърт от населението се изхранва с производство и продажба на джин, а около 5 хиляди деца годишно умират от алкохолно отравяне.

Тогава властите предприемат мерки срещу масовото алкохолизиране на най-бедните слоеве и въвеждат данък върху производството на джин. Сумата от 50 лири е значителна по онова време, така че броят на производителите рязко намалява. За да могат по някакъв начин да си възвърнат разходите, производителите започват да експериментират с вкуса и рязко повишават качеството на напитката. Точно тогава производството на джин се превръща във фамилен бизнес и се залагат основите на марките, които са ни познати и до днес – Gordon’s, Booth’s, Burnett’s White Satin и Nicholson’s Gin. Тогава се създава и Beefeater, чийто основател е Джеймс Бароу от Южна Англия. Човекът купува съоръжения и прави първата си дистилерия в Челси. По професия бил аптекар, така че смело експериментира със съставките, търсейки онези, които най-добре се допълват. Когато харесва резултата, нарича напитката бифитър по името на пазителите на Кулата в Лондон, която според него е истински символ на града.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly