Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Гроздето — тайният вкус

Гроздето — тайният вкус

Автор: Камелия Димитрова

Фотограф: Shutterstock
Предпочитано от кулинарите заради своята красота, аромат и изключителен вкус, гроздето е и благодатно поле за изява на тяхната оригиналност и творчески умения.

Един от най-древно култивираните плодове, гроздето е отглеждано още в Китай, появява се и в рисунките върху стените на древните египетски гробници. Днес са познати над 8000 вида грозде, сред които има сортове, специално отглеждани за вино, за сок, за сладка и желета, за стафиди, както и десертни. Повечето американски видове имат по-мека и лесно сваляща се обвивка и са по-сочни от европейските сортове, докато тези от Европа са с по-здраво прикрепена към плода обвивка и имат високо съдържание на захар. Европейски видове са изключително ароматните сортове "Томсън" (бял сорт без семки, ранен), "Токай" и "Кардинал" (ранни, светлочервени сортове със семки), Emperor (късен, тъмночервен сорт със семки). Американски сортове са "Конкорд", както и "Делауеар" и "Катавба".

Съдържание
Гроздето е добър източник на фибри, витамин С, калций и енергия и съдържа естествена захар повече от всеки друг плод. Притежава отлични хранителни качества благодарение именно на захарите като глюкоза, гроздова захар и фруктоза. Вкусовете и ароматите на различните сортове се дължат на танина, етеричните масла и смолистите вещества в структурата на плода. Една чаша грозде съдържа около 60 калории, като срещу това получавате 0.9 г фибри, 0.6 г протеини, 0.3 г мазнини, 2 мг натрий и никакъв холестерол.

Избор и съхранение
Избирайте гроздовите зърна, които са кръгли или добре оформени, с плътен цвят и здраво прикрепени към дръжката. Когато избирате бяло грозде, търсете това с леко бледожълт оттенък, а червеното грозде да бъде плътно и дълбоко оцветено, без следи от зелен или светъл цвят.
Неизмитото грозде може да се съхранява в хладилника до седмица. Извадете гроздето от хладилника 30 минути преди сервиране.

Готвене
Гроздето може да бъде добавено практически към всяко ястие под формата на допълнително блюдо, като особено добре се съчетава с пилешкото. Подходящо е и при комбинация със сирене бри, синьо сирене, маскарпоне, лешници и орехи, тестени изделия, чили, сладки картофи, свинско и риба. Десертното грозде освен за директна консумация може да използвате и в салати, пайове и други десерти или пък замразено като украса, или към студени предястия, а също така и като късна закуска или хапване през деня.

Илиян Манолов, главен готвач
верига ресторанти La Pastaria

Ризото със салсиче долче, грозде и пармезан

Около 100 г ориз "Арборио" или "Карнароли" се запържват в масло и се добавя карамелизиран лук, приготвен на ниска температура. Към ориза постепенно се прибавят около 350 мл фреш от грозде мерло, като се бърка непрекъснато. След това се прибавя и предварително нарязаната на колелца салсиче долче (сладка италианска наденица). Бърка се непрекъснато. Прибавят се още 100 мл фреш от грозде и се готви, докато оризът поеме напълно сока. Накрая се добавят сметана и малко масло. Прибавят се също пармезан на кубчета и 30 г грозде без семки, като само се затоплят. Разбърква се и се сервира в предварително бланширани люспи от лук. Декорира се с пържени спагети и мащерка.


Чийзкейк със стафиди, мармалад от грозде, джинджифил и талятели от фило паста

Приготвя се мармалад от гроздови зърна, сок от грозде и захар. Отделно бисквити се натрошават заедно с лешници. Бъркат се, като се добавят настърган пресен джинджифил и масло, докато се получи твърдо тесто. Така получената смес се поставя като блат в съда, в който ще се пече десертът. От крема сирене "Филаделфия", сирене маскарпоне, сирене рикота, бели и черни стафиди, половин яйце, мед и малко нишесте се приготвя гладък крем. Прибавя се мармалад към крема и леко се разбърква, така че да остане на ивици в самия крем. Кремът се изсипва върху блата и така приготвеният десерт се пече около 40 мин. на водна баня при умерена фурна. Ястието се полива със сладко от грозде, декорира се с лимонови кори и се гарнира със свежо грозде и талятели от фило паста.

Пушено патешко магре върху салата с грозде, смокини, и качота с трюфели

Рукола, салата айсберг и грозде се объркват в купа, овкусяват се със зехтин, бял балсамов оцет, сол, прясно смлян черен пипер, чили на вкус и дресинг от малини. Така приготвената салата се поставя в центъра на чинията и върху нея се нарежда предварително нарязаното на кубчета сирене качота с трюфели или качота пеперончино. След това се подреждат и нарязаните на тънко парчета около 50 г пушено патешко магре. Ястието се декорира с дресинг от малини.



Дискусия1 коментар+

обичам кулинарните новости

magdo


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly