Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Уиски с истории

Уискито отлежава в бъчви от американски дъб

Автор: Боряна Генчева, Корк

Фотограф: Боряна Бъчварова
Фотограф: Боряна Бъчварова
Понякога в чаша уиски можеш да прочетеш цяла история. Тази обаче е дълга и за нея са нужни четири чаши. В коя е налято Redbreast ще познаете по наситения вкус, другата с Green Spot леко сладни, Powers е доста ароматно, а вкусът на Midleton Barry Crockett Legacy е подчертано деликатен. И четирите са с първокачествено ирландско уиски, произведено от малциран (покълнал) и немалциран ечемик, тройно дистилирано в медни казани, и всичко това в една дестилерия — тази на ирландския град Мидълтън, близо до Корк.
Може би сте чували за този стил уиски като Pure Pot Still. От тази година "Перно Рикар" (Pernod Ricard), която е собственик на "Айриш дистилърс" (Irish Distillers), промениха термина и той вече е Single Pot Whiskeys of Midleton. Със сигурност ще го чувате много по-често занапред.

Инициативата на "Перно Рикар"

"За всяка година до 2025 са планирани новини около портфолиото на това традиционно ирландско уиски." Това заяви Алекс Рикар, президент и изпълнителен директор на "Айриш дистилърс" и член на фамилията Рикар, на специално събитие в дестилерията в Мидълтън неотдавна. Тогава "Перно Рикар" официално обявиха началото на инициативата Single Pot Whiskeys of Midleton. С нея се заемат да съхранят историята и наследството на уискито Pot Still (казанено) и да върнат някогашната му слава. "В партньорство с глобалните си дистрибутори ще инвестираме сериозно в постоянна комуникация за качеството и историята на Pot Still марките", каза още Алекс Рикар.

Жертва в името на независимостта
Между края на VIII век и началото на XX век това е най-популярното уиски в света. Ирландия е световният шампион по износ на уиски. А бизнесът в дестилерията в Мидълтън — една от многото тогава, процъфтява. После обаче историята се обръща. В отговор на ирландската борба за независимост Великобритания отрязва достъпа на ирландското уиски до пазарите на империята. Мястото му бързо е заето от шотландското. По-късно в САЩ влиза в сила сухият режим и ирландците губят и пазарите отвъд Атлантика. Настъпват лоши времена за производителите. Pot Still уискито е заместено от по-леките и достъпни блендирани уискита, които са комбинация със зърнено, малцово, а и с Pot Still уиски. Този традиционен стил ирландско уиски просъществува като ключов компонент в много известни ирландски марки. За 2011 г. Redbreast и Green Spot са с опаковки, подобрени така, че да се открои премиум позиционирането им, а от април на международните пазари излязоха и две нови марки — Powers John’s Lane и Midleton Barry Crockett Legacy. Всички те са с черен етикет.

*Бари Крокет от етикета
На нос уискито Midleton Barry Crockett Legacy се характеризира с елегантен аромат на ванилия и опушен дъб, с нюанси на лайм, круши и сладък зелен пипер. На вкус се усеща лек пипер, катализиран от свежи цитруси, лайм и мандарина. Намек за канела с ванилия и на дъб, наследство от годините, прекарани в бъчви от американски дъб. Като послевкус — спектър от вкусове, които затихват дълго на финала, за да разкрият ясната основа от американски дъб. Това обяснява самият Бари Крокет, човекът върху етикета на тази марка и второ поколение главен дестилатор на Мидълтън. При това го прави в една от залите на някогашния си дом, който сега е превърнат в къща за дегустации в рамките на дестилерията.

Дестилерия от 150 години
По време на Наполеоновите войни (1803–1815 г.) същата тази сграда е била дом за висшия състав на британската армия, окупирала района. Британското правителство откупува земята около водната мелница, строена през 1796 г., издига постройки за нуждите на армията. Когато след години британците се изнасят, сградите са купени от Джеймс Мърфи за целите на бизнеса му и през 1825 г. там са произведени първите напитки. Мястото е перфектно за уиски бизнеса заради качествения ечемик наоколо, реката, която минава през дестилерията, и близостта на търговско пристанище. Сега освен етнографската част върху 12 акра (1 акър е 4046.86 кв.м) наред със 150-годишните сгради се намира и новата дестилерия, строена през 1975 г. А откакто интересът към ирландско Pot Still уиски се засили, е в ход и проект за строителство на допълнителни мощности за дестилиране.

В България
В България засега "Перно Рикар" предлага Jameson, Paddy, Redbreast, Powers Gold Label, а в специализираните магазини и Middleton Very Rare. "През 2010 г. по данни на IWS пазарът на уиски в България расте, а с него нараства и пазарният дял на ирландското уиски", каза Елена Илиева, бранд мениджър за категорията ирландско уиски в "Перно Рикар България". В рамките на групата България попада в топ 10 на най-бързо развиващите се пазари за ирландското уиски. Засега пазарeн лидер в страната e Jameson. Eлена Илиева каза също, че това дали ще започнат да внасят новите Pot Still уискита е въпрос на допълнително решение.

Четирите истории в Single Pot Still Whiskeys of Midleton
От тази пролет Redbreast e с подсилена гама. Към Redbreast 12 Years Old, във вишневочервено, е добавено и Redbreast 15 Years Old — в зелено. Запазени са досегашните бутилка, етикет и лого. Допълнителен елемент е дървената гравюра на меден казан върху медно фолио, която е емблема на цялата серия. Нов е и мотивът с червеношийка, която обяснява името Redbreast.

Green Spot е с нова бутилка с по-високи рамене и по-късо гърло от предишната. За да се наблегне на подаръчния му характер, се предлага в метална кутия със снимка на бъчва, маркирана със зелена точка. Названието идва от практиката на ирландската търговска фамилия Мичъл да маркира бъчвите, в които е отлежавало уискито, в различен цвят според годините. Имало е синя, червена, жълта маркировка, но най-популярна е зелената. В началото на 1800 г. това уиски е произвеждано специално по заявка за фамилия Мичъл. През 1887 г. семейството навлиза и в бизнеса с уискита, като доставя празни бъчви от вино, шери и порто. В тях уискито отлежавало в складовете му и след това го бутилирали. Сега Green Spot съдържа уискита на възраст между 7 и 10 години и се бутилира в ограничени количества.

Powers John’s Lane е реверанс към вече несъществуващата дестилерия и "духовен дом" на уискито Powers — дестилерията John’s Lane в Дъблин. След сливането на три фамилни бизнеса — Powers, Jameson и Cork Distilleries Company (производители на уискито Paddy), дестилерията John’s Lane затваря и производството на Powers се пренася в новопостроената дестилерия в Мидълтън през 1975 г. Това ново издание предлага дестилат, който е истински Pot Still стил на оригиналната дестилерия и има специфичния вкус на мед и подправки, направил Powers известно. Съчетание е на 12-годишно уиски, отлежало в барели от бърбън и в бъчви от шери.

Midleton Barry Crockett Legacy е първото уиски в стила Single Pot Still, което носи името Мидълтън. Наречено е в чест на Бари Крокет, второ поколение майстор дестиларатор, който вече 60 години работи за дестилерията. То представя личната селекция Pot Still уискита на Бари Крокет (различна всяка година). Съдържа уискита, отлежали в бъчви от бърбън, и такива от чисто нови американски бъчви. Смята се, че представя в най-пълен вид комплексността и пречистеността на стила Pot Still.

*Бари Крокет, второ поколение главен дестилатор на Мидълтън

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly