Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Ягодата — сладкият дар

Ягодата — сладкият дар

Автор: Ивайло Димитров, главен готвач ресторант "Тоскана", "ВИТОША парк-хотел"

Фотограф: Юлия Лазарова
Ягодите произлизат от Северна Америка, индианците са ги използвали в много от своите ястия. За пръв път растенията са пренесени в Европа към 1600 г., но култивацията им започва едва в началото на XIX век, когато ягодите с крем бързо започват да се превръщат в луксозен десерт.

Съдържание и видове
Ягодите са не само много вкусни, но нискокалорични и с много полезни съставки. Богати са на витамин С повече от цитрусовите плодове и съдържат някои диетични фибри. Те са и едни от малкото източници заедно с гроздето и черешите на елагова киселина, която предотвратява превръщането на здравите клетки в канцерогенни. Ягодите не съдържат мазнини и холестерол. Чаша нарязани ягоди съдържа около 50 калории, 11 г въглехидрати, 4 г фибри и 80 мг калий.
Ягодите не се продават по сортове, но в действителност те са многобройни, като най-разпространени у нас са зенга зенгана, покахонтас, горела, белруби, кембридж фаворит и др.

Избор
Препоръчват се средните по размер плодове, които трябва да са светлочервени, лъскави и напълно узрели, с прикрепени на тях дръжки или част от листата. Пресните ягоди трябва да се използват до третия ден. Не се измиват предварително, а непосредствено преди употреба.

Замразяване на ягодите
Плодовете се измиват внимателно, подсушават се с хартиена кърпа. Дръжките се отстраняват, а плодовете се нареждат на един ред в подходящ съд и се поставят във фризера, покрити с хартиена кърпа. Там се съхраняват до три дни. Веднъж замразени, плодовете се преместват в специален контейнер или торбичка за по-дълго замразяване, което е добре да бъде не повече от година. Използвайте ги замразени, ако се употребяват размразени, те ще бъдат меки.

Сервиране
Ягодите се консумират най-добре при стайна температура, така че трябва да бъдат извадени от фризера или хладилника поне 30 минути преди консумация. Могат да се консумират и дълбоко потопени в разтопен шоколад или пък подгрени в комбинация с вино и сервирани със сладолед.
Ягодите се комбинират перфектно с всякакви десерти и салати — сред идеите за десерти с ягодови плодове са: ягодов пай, ягодов чийзкейк, ягодов сладкиш от маслено тесто, ягоди, покрити с бял шоколад, пухкав ягодов пай и др. От салатите може да приготвите: салата от ягоди, киви и късчета спанак; салата от пушено пуешко с ягоди; салата от ягоди, пъпеш и спанак; салата от портокали и ягоди; чудесна комбинация е салатата от моцарела, домати и ягоди.

Ягодовото пюре е едно от най-предпочитаните и широко разпространени приложения на ягодите. Приготвеното в блендер пюре от пресни плодове може да се използва като добавка към лимонада или леден чай, а също така за коктейли "дайкири" или "маргарита". Може да се добави и захар на вкус, за да се сервира и върху ягодов чийзкейк или сладолед. Около половин килограм ягоди са съпоставими с 2 чаши нарязани плодове.



Рецепти
Фотограф: Юлия Лазарова
Пилешко филе с портокали и карамелизирани ягоди


Около 200 г пилешко филе се изпича от двете страни до златисто и се сервира. Към филето се прибавят пресни ягоди, обилно потопени в карамелен сос. За гарнитура към ястието се оформят и топки от картофена паста, предварително запечени във фурната с пармезан. Гарнира се също така и с резени от портокал, които придават на ястието екзотичен вид и се съчетават с ягодите. Ястието получава вариации от аромати, портокалът му придава леко кисел вкус, а самите ягоди са сладки и се съчетават добре с пилешкото филе. Украсява се със стръкче розмарин.


Фотограф: Юлия Лазарова
  Цедено кисело мляко и сирене Филаделфия с ягоди


Приготвя се смес от изцедено кисело мляко, сирене "Филаделфия" и парченца пресни ягоди. Добавя се малко желатин. От сместа се приготвят и сервират фигури, които се гарнират със сироп от пасирани пресни ягоди. Така приготвен, десертът се декорира с настъргани бисквити.


[[img:1174186]] Запечено козе сирене със сладко от ягоди

Сиренето се запича на плоча, овкусява се с мащерка, за да се подсили ароматът. Така запечените парченца се подреждат в чиния и се заливат с домашно сладко от ягоди, което предварително е приготвено с червено вино и карамелизирана захар.





НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly