Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Царството на биологичната ягода

Царството на биологичната ягода

Автор: Камелия Димитрова

Фотограф: Камеия Димитрова
Заговорим ли за ягоди и особено биологични, със сигурност трябва да надникнем в тяхното царство, което за България без съмнение са ягодовите полета на "Екотерра". Компанията е производител на биологични плодове, сред които най-голямо място заемат ягодите, произвеждат се също малини, къпини, ябълки, сливи, лешници, малко вишни и малко череши. "Екотерра" е регистрирана през 2001г. и вече близо 10 години развива своята дейност в България. Фирмата е част от италианската група "Ригони ди Асиаго", занимаваща се само с биологични продукти — конфитюри, сладка и кремове, които се предлагат в бурканчета от 250 и 330 mg, или в по-малки бурканчета от 30 mg (основно за четири- и петзвездни хотели). Групата е в България от 1993 г. и за тези почти 20 години е инвестирала 20 млн. евро в секторите земеделие и хранителна промишленост. Част от селскостопанския инвентар е финансиран по европейски програми. През 2003 г. компанията кандидатства по програма САПАРД, а в момента има одобрен проект по мярка 121 от ОПРСР.

Днес "Екотерра" разполага с 400 дка ягодови насаждения, от които произвежда 800 т биологична ягода годишно. От тях 350–400 т отиват за "Ригони ди Асиаго", който освен мажоритарен съдружник е и основен клиент. "От две години продаваме и на други клиенти — в Австрия, Германия и Холандия, като за периода 2011–2012 вече имаме поръчки за повече от 500 т биологична ягода допълнително (извън основния ни клиент), споделя Джузепе де Франческо, управител на групата за България. Основният сорт ягоди, който се отглежда, е холандският. Има и други сортове, с които се експериментира всяка година, например новите сортове от Италия — Сирия или Джема. "Качеството е добро, от една страна, защото отглеждаме ягодите с любов и, от друга, защото имаме добри професионалисти. Персоналът, който се занимава с ягодите, е с дълъг опит в този сектор, имаме агрономи, които са българи, и двама италианци консултанти", обяснява Джузепе де Франческо.

От скоро "Екотерра" продава и в сегмента пресни ягоди, като за целта са изградени 5 дка оранжерии, в които плодовете узряват по-рано и от първата седмица на май се продават у нас чрез веригите "Метро" и "Кауфланд". 

"Италианците от нашите пресни ягоди могат да опитат само тук, в България, защото не е възможно да изнесеш пресни ягоди за Италия", обяснява Джузепе де Франческо. "Така че някои от тях идват тук, на място, за празника на биологичната ягода, който организираме всяка година. На него освен изобилието от пресни биологични ягоди гостите могат да опитат и различни специалитети, направени от ягоди. Лично на мен ягодите ми харесват така, както са набрани, пресни и без никакви сметани и топинги. Но по време на празника на биологичната ягода всяка година каним италиански готвач, който приготвя ризото с ягоди. Според мен това е един много интересен начин за приготвяне на ягоди и е нещо неспецифично, но много свежо и вкусно", допълва Джузепе де Франческо.

"Друг подходящ начин, по който ягодата без съмнение доказва своята кулинарна стойност, е сладоледът от биологични ягоди или плодовата салата "Маседония", която се приготвя само с ягоди или само с други плодове, като се добавя малко сок от портокал или лимон и по желание малко бяло вино и захар", обяснява още Джузепе де Франческо.

И, разбира се, всичко това, гарнирано с добра компания и много настроение…

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly