Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Учените успокояват потребителите на риба от Японско море

Учените успокояват потребителите на риба от Японско море

Автор: Horemag.bg

Фотограф: Надежда Чипева
Радиоактивното излъчване след взрива в японската АЕЦ няма да навреди на качеството на рибата и морските продукти, уловени в района на бедствието, съобщи Ройтерс. Това съобщиха пред агенцията еколози и представители на риболовния бизнес в опит да разсеят тревогите на потребителите. 

Представители на руската рибарска индустрия са изразили опасенията си пред Ройтерс, че катастрофата в Япония може да намали търсенето на продукцията на компаниите от руския Далечен изток. Производителите възнамеряват да поръчат допълнителни изследвания на улова, за да разсеят всякакви съмнения за качеството му.

"Засега няма опасност за здравето на хората, които се хранят с тази риба", коментира пред Ройтерс ръководителят на антиядрената програма на руския клон на Greenpeace Владимир Чупров. "Ако се стигне до най-неблагоприятния сценарий и част от горивото на АЕЦ се излее в морето, ще са нужни нови проучвания. Засега подобен проблем не е бил изучаван детайлно", коментира природозащитникът.

ВВС също пише по темата. Според британската медия риболовният и хайверният бизнес до този момент не са усетили някакви последици от земетресението и засега са в очакване на бъдещи развития. Според ихтиолози е възможно рибата да напусне района, подплашена от мощните колебания на водата. Според други обаче ценните видове през този сезон са мигрирали далеч от бреговете на Япония и ще се върнат в местните води едва през юни.

Опасенията са за планктона, който представлява храна за ценните рибни видове и може да ги замърси, поглъщайки радиоактивни частици. Все пак учените не се наемат да прогнозират нито посоката и силата на радиоактивното  замърсяване, нито кои рибни пасажи евентуално биха били застрашени.  

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly