Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Lindt очаква с повече продажби да компенсира скъпото какао

Lindt очаква с повече продажби да компенсира скъпото какао

Автор: Дневник

Фотограф: Георги Кожухаров
Швейцарският производител на шоколад Lindt & Spruengli съобщи, че силното търсене на неговите бонбони и великденски зайци показва, че прогнозираният ръст в продажбите за 2011 година от 6-8% в местна валута ще се сбъдне, съобщи "Ройтерс". Съобщението е в противовес на  опасенията на пазара за поскъпване и на шоколада след какаото и намаление на  консумацията. 

Търсенето на продуктите на компанията основно в САЩ и Великобритания  й помогна досега да компенсира по-високите разходи, които възникнаха заради рекордните цени на какаото, движени от спекулантите и от нарастващото насилие след изборите в Кот д`Ивоар.

"Шоколадовата" група, чиято история започва през 1840 година, може да увеличи цените на продукцията си през втората половина на годината, обясняват от Lindt.

"Нестабилността на пазара на суровини – и специално при какаото – по всичко личи, ще се запази заради политически проблеми в Кот д`Ивоар", коментират от компанията, като напомнят, че трендът при цените на млякото, захарта и ядките също е труден за прогнозиране.

През 2011 година консумацията на шоколад се очаква да спадне в Западното полукълбо, където всъщност Lindt реализира основно продукцията си, но доколкото потребителите са готови да купуват повече висококачествени продукти, групата на швейцарския производител би трябвало да увеличи пазарния си дял, коментира пред медиите Ърнст Танер, изпълнителен директор. Той посочи, че в Северна Америка компанията се очаква да реализира 28.3% от продажбите си през 2011 година, а развиващите се пазари също предлагат добър потенциал за растеж.

За тази година Lindt очаква ръст на продажбите от 6-8%, като се очаква по-високата прогноза да е през втората половина на годината. Чистата печалба през 2010 г. постигна прогнозираните 262 млн. долара. 

В края на януари цената на какаото на световните пазари скочи рязко до най-високото си ниво от 30 години, след като международно признатият победител в президентските избори в Кот д'Ивоар Аласан Уатара забрани износа му от страната. В началото на март заради политическите проблеми в страната цената на суровината се покачи до 32-годишен връх.

Загубилият изборите, но не желаещ да се оттегли Лорънт Гбагбо обяви, че ще изкупува какаото на фиксирани цени от производителите, а после ще го продава на световния пазар, с което на практика обяви национализация на сектора. Новоизбраният глава на страната пък заяви, че ще отнеме лиценза на всеки, който работи с Гбагбо.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly