Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Пенсионери ще участват в наблюдението на цените на стоките

Пенсионери ще участват в наблюдението на цените на стоките

Автор: Horemag.bg


Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов има намерение да покани и пенсионерите да се включат на доброволни начала в наблюдението на цените. Това стана известно след негова работна закуска с икономисти, с които той обсъди създаването на работна експертна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет.
Според министъра практика да се използват пенсионери наблюдавана в Словения, където са били ангажирани възрастните хора при смяната на еврото, защото е имало очаквания, че ще се развие спекула, както и в Белгия, където основната работа по наблюдение на цените чрез Съюза на потребителите, включително аналитичната работа, се прави от хора, които са излезли от активна възраст, но имат експертиза и желание. Това е един добър опит, който можем да проучим и да се възползваме там, където можем, каза министър Найденов. Пенсионерите са най-голямата част от нашето активно гражданско общество и са най-потърпевши, допълни министърът.
В работната закуска участваха Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика, както и евродепутатът Илияна Иванова.
Според икономистите ползите от създаването на работната група ще бъдат информираност на потребителите и липса на паника на пазара. Те изразиха мнение, че държавата не трябва да се намесва в ценообразуването и за да бъде ефективна работата на този орган, той трябва да излезе от изпълнителната власт.
Министър Найденов посочи, че винаги е бил далеч от идеята този орган да налага определени цени. Направената от тях експертиза ще бъде в услуга и на другите органи като КЗК, НАП, Икономическа полиция. Той уточни, че експертната група ще работи в рамките на съществуващата администрация и бюджети. Според него експертната работна група се прави, за да има прозрачност по цялата верига и когато се насочва държавният ресурс като помощи и доплащания, при деформация и отклонения, размерът на тези средства да бъде променен. Много често в България цените се формират на базата на истерия, каза Найденов и даде пример с поскъпването на пшеницата и на млечните продукти. С направените от експертната група анализ и експертна оценка ще може да обясни пред обществото такива процесите много по-добре.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly