Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Най-после стъпки за защита на ракията като национална напитка

Най-после стъпки за защита на ракията като национална напитка

Автор: Horemag.bg

Фотограф: Красимир Юскеселиев
България ще поиска от ЕС гроздовата ракия да бъде призната за традиционна напитка, което ще позволи да се облага с по-нисък от минималния акциз. Това реши днес правителството. За идеята се говори от няколко месеца като земеделското министерство вече е готово с доклад за традиционния характер на ракията.

Убеждаването на Европейския съюз, че гроздовата ракия е традиционна българска напитка "ще бъде национална кауза", увери аграрният министър Мирослав Найденов.

"Много трудно ще защитим ракията като традиционна напитка. Това е трябвало да се случи през 2006 г., но ние типично по български по-добре късно отколкото никога", коментира министърът. "Подготвили сме доста задълбочен и обширен доклад, който доказва традиционния произход. Ясно ни е, че няма да стане лесно. Процедурата ще отнеме месеци, възможно е и година," прогнозира той.

Предстои финансовият министър трябва да изготви и представи искането на страната в Брюксел. В момента един от еврорегламентите позволява на Гърция и Франция да облагат с по-нисък от минималния акциз узото и рома, признати за традиционни напитки в двете държави.

Според доклада на агроминистерството българската гроздова ракия дължи спецификата си на технологията на дестилирането и вида на използваните дестилационни апарати.

"Процесът на дестилация цели отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол заедно с част от летливите вещества, които придават специфичния аромат на ракията", е записано в документа, съобщиха от правителствения пресцентър.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly