Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Спадът в потреблението на безалкохолни напитки е 7.5% през 2010 г.

Спадът в потреблението на безалкохолни напитки е 7.5% през 2010 г.

Автор: Horemag.bg

Фотограф: Анелия Николова
Със 7,5 на сто е намаляла консумацията на безалкохолни напитки през 2010 г. спрямо предходната, съобщи асоциацията на производителите им. Кримата продължава да се отразява на всички продукти на този пазар с изключение на студения чай с ръст от 17,5 на сто, като общата консумация е достигнала 26  млн. литра.

Потреблението на бутилирани натурални минерални, изворни  и трапезни води е наламямо със средния процент или близо 65 млн. литра. Това означава, че средният българин е изпил през годината 91 литра бутилирана вода, при 100 литра през 2009 г. Въпреки спада тази група напитки продължава да бъде лидер сред всички търговски марки напитки (включително 
алкохолни, млечните, топлите и други) с пазарен дял от 26,9 на сто. На българския пазар се предлагат 40 марки бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води в голямо
разнообразие от опаковки и разфасовки.

Общото потребление на безалкохолни напитки е 1581 млн. литра, или със 128 млн. литра по-малко от 2009 г., което означава намаление на потреблението на човек от населението от 226 литра на 210 литра.

Продажбите през годината възлизат на 1.305 млрд. лева, или със 152 млн. по-малко от предходната година. Въпреки спада в консумацията, делът на безалкохолните напитки в общото потребление на всички видове търговски марки напитки на пазара остава на ниво от 61,7 на сто.

При газираните напитки потреблението е намаляло с 6,4 на сто, или с около 43 млн. литра. Намаление в консумацията има при всички групи газирани напитки, в т.ч. и при напитките "лайт", при които в последните години се отбелязваше непрекъснат растеж.

С 14 на сто е намаляло потреблението на плодови сокове и нектари, което е с 12,5 млн. литра по-малко от предходната година. Консумацията на човек от населението е намаляла с 1,6
литра до ниво от 10 литра. Нараснал е вносът на плодови сокове и нектари, износът е намалял.

Обемът на потребление на негазирани напитки през 2010 г. е намалял с 10 млн. литра, или с 5 на сто.

Продължава да намалява броят на регистрираните в Министерството на здравеопазването обекти за производство на безалкохолни напитки. Към края на 2010 г. той е 259 - с 10 по-малко от същия период на предходната година.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly