Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Собственикът на Johnnie Walker купува турския производител на Yeni raki

Собственикът на Johnnie Walker купува турския производител на Yeni raki

Автор: Horemag.bg

Световният производител на алкохолни напитки Diageo Plc ще придобие турския си конкурент Mey Icki в сделка за 1.3 млрд. паунда ($2.1 млрд.), в стремежа си да навлезе на бързо развиващия се турски пазар, съобщи Ройтерс.

Лондонската компания - собственик на брандовете Johnnie Walker и Smirnoff планира да плиключи сделката до средата на годината след като тя бъде одобрена от антимонополните органи

Mey Icki е лидер в производството и пазара на алкхол в Турция и разполага с широка дистрибуционна мрежа.  Турция е привлекатерен и растящ пазар за Diageo, включителни и заради впечатляващия ръст на БВП и покупката на Mey Icki променя нашата позиция ,коментира изпълнителният директор на британската компания Пол Уолш.

Най-известната марка на турския производител "Меу" е анасоновата напитка "Йени ракъ", която заема 64% от пазара на ракия в Турция. Над 10 на сто от продукта са предназначени за износ, като най-голям пазар в Европа е Германия. В България марката "Йени ракъ" се предлага от различни дистрибутори, сред които са великотърновската "Винари трейд" и софийската "Меик 98", собственост на "Винпром Търговище".

Mey Icki е най-големият производител на алкохол в Турция. За миналата година компанията е реализирала приходи от 350 млн. евро, а печалбата на дружеството за същия период възлиза на 140 млн. евро. Освен ракия дружеството произвежда водка, джин, ликьори, вина и др. Британската компания Diageo е листната на фондовите борси в Ню Йорк и Лондон. Дружеството развива дейността си в над 180 страни по света. Дистрибутор за България на британския концерн е компанията "Авенди".

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly