Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Храни и напитки | Храните поскъпнаха опасно, предупреждава Световната банка

Храните поскъпнаха опасно, предупреждава Световната банка

Автор: Horemag.bg

Фотограф: Horemag.bg
Цените на хранителните продукти в глобален мащаб стигнаха "опасни нива", предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитирайки  доклад на оглавяваната от него международна финансова институция.

Цените на храните са се увеличили с 29% през изминалата година и са само с 3% под пика от 2008 г., предизвикал гладни бунтове в десетки държави.

Само в между октомври 2010 г. и януари 2011 г.  хранителните продукти са поскъпнали средно с 15% в световен мащаб, сочи изследването, което потвърди заключенията на Организацията на ООН по прехраната. Сериозен е скокът при пшеницата и царевицата, заради природни бедствия и унищожена реколта в много страни. Оризът поскъпва по-умерено, отколкото през 2008 г, но перспективите пред стоката са стабилни. 

Високите цени на храните в световен мащаб са довели до крайна бедност 44 млн. души в развиващите се страни от средата на миналата година насам, показва докладът на Световната банка. Зелик прогнозира, че тенденцията ще продължава както заради нови природни бедствия, така и заради забрани за износ, които някои държави въведоха. .

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly