Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Международен кулинарен шампионат в Испания с българско участие

Международен кулинарен шампионат в Испания с българско участие

Автор: HOREMAG

Владимир Михайлов и шефинструкторът Кшищоф Жишк<br /><br/>
Владимир Михайлов и шефинструкторът Кшищоф Жишк

Фотограф: Horemag
Студентът в Кулинарна академия HRC, Добрич, Владимир Михайлов бе сред 14-те участници във финалния кръг на Годишния международен студентски тапас шампионат в Испания между над 100 кандидати от различни краища на света

В средата на октомври българският студент заедно със своя шеф-инструктор представиха своето училище и страната ни на Годишния международен студентски тапас шампионат (Annual International Student Tapas Competition), който за втора поредна година се провежда във Валядолид, Испания.

Целта на събитието е да представи кулинарния талант на участниците на индивидуален принцип и е открит за всички международни училища в сферата на кулинарните изкуства по света. Владимир бе сред 14-те участници, достигнали до финала на шампионата в конкуренция с над 100 кулинари от различни точки на света. Кулинарна академия HRC към Висше училище Международен колеж е и единственото кулинарно училище, представено на състезанието от цяла Източна Европа. Владимир Михайлов се обучава вече трети семестър в Кулинарна академия HRC. Освен кулинарната си подготовка той вече е преминал и първия си международен стаж – 5 месеца в ресторанта на известния шеф-готвач Жан-Жорж Фонгерихтен в 5-звездния хотел W Doha от веригата "Старууд" в столицата на Катар. На въпрос как се е чувствал в Испания Владимир отговаря: "Като у дома си, все пак е в Европа и не е така различно, както беше в Близкия изток."

Надпреварата е преминала в два етапа.

По време на първия, предварителен, етап Владимир е трябвало да приготви уникален тапас, представящ българската кулинарна култура в съчетание с испанската традиция. Заедно с това той трябваше да подготви есе, описващо рецептата и вдъхновението за нея, както и професионалните си цели. Вторият, финален, етап в Испания включва подготвяне на 13 порции от уникалните тапас в рамките на 15 минути на живо пред аудитория от професионалисти.

Придружител на Владимир бе неговият шеф-инструктор от академията в България шеф Кшищоф Жишк.

Международно жури, съставено от професионалисти и официални лица, оценява участниците според използваните кулинарни техники, представяне, декорация, оригиналност, използвани продукти – местни и испански, стойност и цялостна концепция.

Оригиналните тапас,

представени от Владимир, са с домашен български хляб, хамон и два вида българско сирене. "Българското сирене е във вариант мариновано с традиционни подправки и мус от сирене. Останалите съставки включват минибурноа от чери домати, чипс и роле от хамон, фламбирано чисторо, чили олио и пяна от лимон", разяснява Владимир своята рецепта за тапас. Хамон и чисторо са традиционни испански месни продукти, като първото е деликатес, познат у нас с италианското си наименование прошуто, а чисторо е вид испанска наденица.

За набавянето на продуктите за своите рецепти в програмата на участниците е било включено посещение на традиционен испански пазар. "Разбира се, сиренето, а и някои от другите продукти пътуваха с нас от България", коментира шеф Кшищоф.

Владимир е сред първите представили се по време на състезанието. В рамките на 15 минути всеки от 14-те участници е трябвало да приготви 13 порции от своите уникални тапас. Останалите участници са представяли кулинарни училища от Канада, САЩ, Турция, Пуерто Рико, Индия, Ирландия, Мексико, Швеция и Франция.

Измежду тези 14 финални участници журито е отличило първо и второ място –

Победител в състезанието е отборът на Швеция,

следвани от отбора на Ирландия. А като най-атрактивни българският тим единодушно изразява предпочитанието си към участниците от Мексико.

Програмата на участниците е включвала както състезателна част, така и изключително полезни срещи с шеф-готвачи от Испания, сред които шеф Мигел Анхел де ла Круз – създател на ресторант La Botica, чиято екоконцепция се основава на използването на подправки и продукти, изцяло от горите в близост до Валядолид. Шеф Мигел Анхел е известен в Испания със своите рецепти, съдържащи екологично отгледани борови шишарки и семена, и специфични видове гъби. Интересна е била и срещата в личната винарна на Пако Диаз – испански певец и добър кулинар, който сам е приготвил вечеря за всички участници.

"За мен това е първо състезание и смятам, че се представихме много добре. С удоволствие бих участвал отново, тъй като това не е само състезание, а много добър начин да обмениш идеи и опит с хора от различни страни и различни култури, да се срещнеш с изявени имена в областта на кулинарното изкуство, да намериш приятели", споделя Владимир.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly