HoReMag лого

OOН: Колебанията в цените на храните заплашват да увеличат бедността по света

Автор: Horemag.bg
12/10/2011

Цените на храните ще стават все по-нестабилни, предупреждава ООН в годишния си доклад за несигурността на храните, цитиран от "Ройтерс".
Увеличава се рискът все повече бедни хора от страните, които зависят от внос, да останат гладни.

През февруари тази година цените на хранителните продукти на глобално ниво бяха рекордно високи и станаха един от факторите, който провокира арабската пролет в Северна Африка и Близкия Изток.

Оттогава цените се "успокоиха", но според доклада на ООН икономическата несигурност, малките резерви от зърнени култури, зависимостта между енергийните и земеделските пазари и нарастващите природни бедствия вероятно могат да причинят още по-драматични колебания в цените в бъдеще.

"Тенденцията за нестабилност на цените на храните, както и по-високи цени, изглежда, ще се утвърди. Търсенето от страна на потребителите в бързо разрастващите се икономики ще се увеличи, населението ще продължи да нараства и допълнителният растеж в производството на биогорива (които изместват зърнените култури) ще предизвикат допълнително търсене в хранителния сектор", пише в съвместния доклад на Организацията за храна и земеделие, Световната програма за храна и Международния фонд за земеделско развитие.

Зависимите от вноса по-бедни фермери и потребителите в по-малките държави, най-вече в Африка, ще бъдат най-силно засегнати от резултатите от това развитие, се казва в публикацията. Освен това краткосрочните колебания в цените ще доведат до дългосрочни последици върху развитието, тъй като по този начин децата са лишени от необходими хранителни вещества, а това намалява способността им в бъдеще да изкарват пари и увеличава вероятността да останат бедни.

Докладът отбелязва, че гладът на Африканския рог затруднява целта на ООН за намаляване на броя гладуващи от 1.02 млрд. през 2009 г. до около 600 млн. до 2015 г. През 2010 г. организацията обяви, че числото за пръв път е намаляло до 925 млн.

Според ООН хуманитарната помощ е ключова за справянето с проблема, както и дългосрочните инвестиции в земеделие и подобряването на устойчивостта на фермерите.