HoReMag лого

Два златни ритона и 82 медала получи "Черноморско злато" на Винария 2011

Автор: Horemag.bg
28/02/2011

Два златни ритона, 32 златни, 38 сребърни и 12 бронзови медала спечели "Черноморско злато" Поморие на международното изложение ВИНАРИЯ 2011, съобщиха от винарната. Още 23 получи за ракиите и винените брендита.

Въпреки че се счита за традиционен производител на емблематични бели вина, ракия и бренди, от няколко години компанията се представя много силно с бутикови червени вина и розе. Двата ЗЛАТНИ РИТОНА за Розе GP и Каберне Совиньон Бренди Каск потвърждават силата на "Черноморско Злато" в тeзи престижни категории, коментира производителят. "Черноморско злато" е единствената винарна с два златни Ритона и единствената въобще, печелила едновременно два Ритона в историята на международното изложение.

Според експерти от винарната ключът към успеха е 100% собствени лозя.  Черноморско Злато притежава повече от 600 хектара собствени лозя от най-известните международни сортове. Това което ги прави уникални е тяхното разположение или – както французите го наричат – тероар. Лозята в Разбойна, Аспарухово и Трояново са разположени върху места с проветриви почви от които се получават вина със забележителна елегантност и финес, посочват енолозите на "Черноморско злато".
Допълнително условие е гроздето да се бере на ръка в специални малки касетки в ранните хладни часове на утрото, да се пресова внимателно, за да се запази деликатният му характер, да ферментира при ниска температура в съдове от неръждаема стомана, за да се запазят богатите плодови аромати и да се акцентира върху минералния характер. Не на последно място е съхранението - белите вина се съхраняват при ниска температура и се бутилират рано, за да запазят естествената си свежест и плод. Особенно ценен е опитът на  водещите консултанти от Франция Франсоа Бутон и Жан Франсоа Шове при създаването на новите вина.