Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини

RSS

България

"Белла България" дари един тон храни на нуждаещите се (29/12/2011)

Над един тон хранителни продукти – баници и пайове, дари "Белла България" в пилотни действия на мрежата за хранително банкиране в помощ на нуждаещите се в страната – бедни семейства и бездомни, в навечерието на новогодишните празници. Прочети още...

Конкурс за най-вкусна новогодишна баница ще има в София (29/12/2011)

Първият и единствен по рода си коледен фестивал се провежда тази зима в София като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019г. В рамките на инициативата се провеждат множество културни прояви, характерни за коледните и новогодишни празненства. Прочети още...

Работници се оплакали, че работят по Коледа без допълнително заплащане (28/12/2011)

Фирми в областта на хлебопроизводството и сладкарството в Кюстендил са карали служителите си да работят извънредно, без да им се заплаща, съобщи Дарик нюз. Сигналите за полагане на извънреден труд в празничните дни са постъпили в Инспекцията по труда в Кюстендил. Прочети още...

12 обекта временно затворени след проверки на БАБХ (28/12/2011)

Общо 12 обекта са затворени за установени нарушение в резултат на проверки на испекторите на Българска агенция по безопасност на храните. Извършени са около 5500 продверки между 19 и 23 декември 2011 г., съобщиха от агенцията. Прочети още...

Шест български месни деликатеса чакат европейско признание (28/12/2011)

Пастърма, филе "Елена", роле "Трапезица", врат "Тракия" и "Панагюрска луканка" са месните деликатеси, които очакват европейско признание. За тях са подадени заявления за защитено географско наименование, съобщи заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев Прочети още...

Само три фирми могат да произвеждат "Горнооряховски суджук" (27/12/2011)

Около 180 фирми няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук", след като на 21 декември с регламент на ЕК суджукът беше приет за българско защитено географско указание. Това съобщи днес на пресконференция Венцеслава Тасева - заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. На пресконференцията присъства и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Прочети още...

Цените на храните останаха стабилни за Коледа (27/12/2011)

За Коледа цените на хранителните стоки на едро останаха стабилни. Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ е 1,412 пункта и вече се изчислява при база 1,0 пункт за 2005 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Досега базовата година беше 1999-та и предишната седмица ИТЦ беше 1,980 пункта. Прочети още...

Собственици на кафенета в Белгия настояват да се отмени забраната за пушене (27/12/2011)

Над 2000 кафенета в Белгия са затворили за година и половина, откакто в страната действа пълна забрана за пушене в заведенията, съобщи БНР. Прочети още...

Масирани проверки предстоят по празниците (23/12/2011)

Масирани проверки на Българската агенция по безопасност на храните ще следят за качеството на предлаганите храни в заведенията за бързо хранене в зимните ни курорти и хигиената там във връзка с предстоящите празници. Това каза днес пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Прочети още...

"Ел Би Булгарикум" дари 25 тона сирене и кашкавал на 135 социални трапезарии в страната (23/12/2011)

Фирмата "Ел Би Булгарикум" дарява общо около 25 хиляди килограма краве и овче сирене и кашкавал по случай настъпващите коледни и новогодишни празници, съобщиха от Министерството на земеделието. Прочети още...

До 1 млн евро помощ могат да получат групи производители на плодове и зеленчуци (22/12/2011)

Схема за подпомагане на групи производители на плодове и зеленчуци е създадена с промените в Наредба 11 от 15.05.2007г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Прочети още...

Горнооряховския суджук е вписан като защитено географско указание (22/12/2011)

Горнооряховският суджук е първата регистрирана географска марка на България. Днес в Официалния вестник на ЕС беше публикуван Регламент 1370/21.12.2011 г. за вписване на Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от аграрното министерство. Прочети още...

Над 2600 сигнала получени в БАБХ от началото на годината (22/12/2011)

Общо 2604 сигнала от потребителите са постъпили от началото на годината в Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от институцията. Според представителите й потребителите се активизират особено по време на празници. Прочети още...

БАБХ съветва потребителите да внимават какви храни купуват за празниците (21/12/2011)

В навечерието на коледните и новогодишните празници Българска агенция по безопасност на храните отправи към потребителите съвети и препоръки, свързани с предпразнична подготовка. Прочети още...

"Белла България" и "Кока-Кола ХБК България" с награди на HR асоциация (21/12/2011)

"Белла България" и "Кока-Кола ХБК България" АД са сред носителите на годишните си HR награди за успешно реализирани проекти на Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР). Наградите са били връчени на 16 декември. Прочети още...

Туроператори подкрепиха забраната за тютюнопушене на обществени места (21/12/2011)

Пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места ще промени профила на туриста, който идва в България. Това каза днес на пресконференция Байко Байков, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. Прочети още...

Българската агенция по безопасност на храните ще събира такси по единна тарифа (21/12/2011)

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще събира таксите по единна тарифа, която е приета днес от правителството, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Прочети още...

Италиански инвеститори имат интерес към български лозя (20/12/2011)

Италианското акционерно дружество "Техновотис" има интерес към инвестиции в български лозови насаждения. Това стана известно след среща на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев с италиански инвеститори, съобщиха от агенцията. Прочети още...

Засилват се проверките за продажба на вино по празниците (20/12/2011)

Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) засилва проверките по време на коледните и новогодишните празници по отношение на продажбата и предлагането на вино в цялата страна, съобщиха от агенцията. Прочети още...

Шест обекта временно затворени след проверки на агенцията по безопасност на храните (20/12/2011)

В зимните курорти няма закрити заведения

Шест обекта временно преустановиха дейност след установени нарушения по време на проверки на Българска агенция по безопасност на храните, съобщиха от агенцията. Прочети още...

Свят

Веганска верига ресторанти отвори първия в света вегански хотел (16/12/2011)

Международната верига за кафенета и ресторанти Loving Hut, която разпространява веганския начин на живот, отвори първия в света вегански хотел, съобщи veganlogy.com. Прочети още...

Барове и ресторанти в САЩ очакват 100 милиона клиенти за Нова година (16/12/2011)

Ресторантите и баровете в САЩ ще обслужат приблизително 100 милиона американци в деня и нощта на Нова година, показва проучване на "Националната ресторантьорска асоциация". Прочети още...

Днес празнуваме "Международния ден на чая" (15/12/2011)

Днес е Международният ден на чая. Идеята за този неофициален празник за първи път се обсъжда на Международния социален форум през 2004 г. в Мумбай, Индия. Прочети още...

Румъния възобновява износа на свинско месо за ЕС (15/12/2011)

Румъния ще възобнови износа на свинско месо за страните от Европейския съюз от 1 януари 2012 г., след като през 2003 г. износът беше забранен във връзка с чумата по свинете, съобщи БТА, позовавайки се на вестник "Адевърул". Прочети още...

Нови правила за етикетите на плодовите сокове одобри Европейският парламент (14/12/2011)

Европейският парламент одобри днес нови правила за етикетирането на плодовите сокове и нектарите, съобщи dnevnik.bg. Целта е да се предотврати поставянето на подвеждащи имена на смесените плодови сокове и на тези, на чиито опаковки пише, че не съдържат захар. Прочети още...

Корковата тапа се свързва с по-високо качество на виното (14/12/2011)

Винтовата капачка отстъпва пред корковата тапа, показват данни от проучване на маркетинговата компания Tragon Corp сред 400 потребители в Калифорния. Прочети още...

1 коментар

Mc Donalds и KFC увеличават доставките на храна за вкъщи на азиатските пазари (14/12/2011)

Когато американците са твърде заети, за да си готвят вкъщи, те обикновено си поръчват да им бъде доставена любимата им китайска храна, която е специалитет на хиляди заведения в САЩ. Когато китаец огладнее, той си поръчва храна от Mc Donalds или KFC, пише Chicago Tribune. Прочети още...

В Оукланд отвори ресторант, в който сервират само макарони (14/12/2011)

Заведение в което се сервира само един вид храна отвори в Оукланд, САЩ, съобщи usatoday.com. Прочети още...

В САЩ стартира социална мрежа за ресторантьори (13/12/2011)

Социалната мрежа Nitch - първата онлайн платформа насочена към ресторантьори стартира миналата седмица в Минеаполис, САЩ, съобщи restaurantnews.com. Прочети още...

Между Румъния и Холандия назрява зеленчукова война заради Шенген (13/12/2011)

Холандската евродепутатка Естер де Ланге ще поднесе днес на румънските си колеги в Европарламента кошници с холандски зеленчуци, съобщи БТА, позовавайки се на Медиафакс и Радио Холандия. Акцията е в отговор на призива на румънския президент Траян Бъсеску да не се купуват зеленчуци, внесени от Холандия. Прочети още...

Легенда на френската кулинария разработи меню за Air France (13/12/2011)

През следващите шест месеца пътниците, пътуващи на далечни разстояния с бизнес класата на авиокомпания Air France, ще могат да опитат кулинарните шедьоври на прочутия топ-готвач Жоел Робюшон, съобщиха от превозвача. Прочети още...

Симбиоза между кафе и шоурум е най-новата концепция в Москва (13/12/2011)

В най-близко време в Москва ще отвори врати Tonino Lamborghini Boutique Caffe, което е първото заведение под марката Lamborghini в Русия. То представлява принципно нов формат, който обединява под един покрив ресторант за домашна италианска кухня и шоурум, в който се предлага продукция на бранда Tonino Lamborghini. Прочети още...

Онлайн бюлетинът увеличава клиентите по празниците (12/12/2011)

Времето около празниците е перфектен момент за промотиране на вашето заведение, пише restaurantnews.com. Прочети още...

Основни тенденции при разработването на меню в ресторанта през 2012 г. (12/12/2011)

Силната конкуренция в сектора хранене винаги е подтиквала големите вериги от заведения за хранене да проявят по-голяма изобретателност по отношение на развитието на бизнеса си. Целта е да се привлече вниманието и средствата на потребителите към заведението в условията на пренаселеност на пазара, пише Hospitality Trends . Прочети още...

Местни и здравословни продукти ще са основна тенденция в храненето на САЩ през 2012 г (09/12/2011)

Местни и здравословни продукти са най-горещата тенденция в развитието на храненето в САЩ. Това показва национално проучване на Ресторантьорската асоциация на САЩ, което определя кое ще е актуално през следващата година, съобщи RestaurantNews.com. В проучването са се включили близо 1800 професионални готвачи, членове не Американската кулинарна асоциация (ACF). Прочети още...

Бразилия глоби "МакДоналдс" с 1.7 млн. долара за играчките в детските менюта (09/12/2011)

Бразилската организация за защита на правата на потребителите наложи глоба от 3.19 млн. реала (1.77 млн. долара) на веригата за бързо хранене "МакДоналдс", за безплатните играчки в детските менюта, които според организацията поощрява изграждат вредни хранителни навици у подрастващите, съобщи The Economic Times. Прочети още...

Пай с 90- годишен коняк и светена вода е най-скъпият в света - £3000 (08/12/2011)

Най-скъпият пай в света, на цена от £3000, е приготвен по рецепта от ХVІІ в., съдържа коняк от 1920 г. и светена вода. Освен това в него са добавени ядивно злато и екстракт от амбра на кашалот, съобщи www.dailymail.co.uk. Прочети още...

Съвременен "алхимик" създава специален шоколад за напитки (08/12/2011)

Чешкият химик Дан Сирови създаде специален вид шоколад, който да се сервира при тържествени случаи със селектирани марки вино или високоалкохолни напитки, съобщи Prague Daily News. Новият шоколад вече е продажба в специализирани магазини за шоколади и деликатеси и винотеки. Прочети още...

"Търкиш еърлайнс" предлага най-добрата храна на борда (08/12/2011)

Турската авиокомпания Търкиш еърлайнс е класирана на първо място в света по качество на предлаганата на борда на самолетите храна в анкета на Скайскенер. Прочети още...

Гърците затягат колана с готварски книги за кризата (07/12/2011)

Това е последният наръчник на затягане на коланите: Нямате месо. Прекарайте един патладжан през месомелачката вместо това. Дъвчете храната си достатъчно дълго, за да се почувства стомахът ви сит. И не забравяйте да съберете трохите от масата в буркан, пише в кореспонденция от Атина агенция Асошиейтед Прес. Прочети още...

Предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Следваща

Можете да видите статиите от старите ни броеве в нашия архив.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly